Kaffet och glassen.

Kakao-och kaffeglass med kaffeganache.

Dessert 6-8 personer.
Dryck: Varm mjölk.

Du behöver:

Glass:

250 gram Norrmejerier mjölk
250 gram Norrmejerier grädde
12 gram snabbkaffe
12 gram kakao
100 gram farinsocker
6 st äggulor
2,5 cl whiskey

Ganache:

185 gram choklad
12 gram Norrmejerier smör
200 gram Norrmejerier grädde
15 gram snabbkaffe
25 gram glukos
1 cl vodka

Kaffebönor till stekning

Gör så här:

Glass

Värm upp mjölk, grädde, kaffepulver och kakao till strax under kokningstemperatur. Vispa under tiden äggulor och socker fluffigt. Tillsätt ägg/socker till grädd/mjölken och vispa/rör noggrant upp glassmeten till 82-85 grader. Sila glassmeten genom en finnätad sil och tillsätt whiskey. Kyl ner och kör glassen i glassmaskin till krämig konsistens. Glassen håller bäst i en frys som håller kring 13-14 minusgrader.

Ganache

Hacka chokladen fint och lägg i en vid bunke. Ta ut smöret så det blir lite rumstempererat. Värm upp grädde, glukos och snabbkaffe. Slå grädden över chokladen och rör ihop. Montera ner smöret lite i taget. Avsluta med vodkan. Låt stå svalt, ca 15-20 grader.

Servera ganache med glass och riven kaffeböna till en kopp varm mjölk.