Rårakan.

”Råraka” med sikrom och picklad rödlök.

Förrätt 4 personer.
Dryck: Kall mellanmjölk toppad med lättvispad grädde.

Du behöver:

2-3 st stora mandelpotatisar
Salt
Grönsakssvarv
Fritös, olja
Stansring modell större, samt hålslev i metall
(Norrmejerier smör till stekning)

80 gram sikrom
1 st rödlök
2-2-3 lag (1 dl ättika, 1 dl socker, 1 ½ dl vatten)
Dillvippor till garnering

Gör så här:

Blanda ihop 2-2-3 lagen under omrörning i en kastrull, låt den få ett uppkok, dra av.
Skala löken och skär den tunt på en mandolin eller med kniv. Slå den ljumna lagen över löken och ställ svalt.

Skala mandelpotatisen och svarva den i en grönsakssvarv. Spola potatisen sedan i ljummet vatten. Låt den rinna av riktigt så att potatisen är torr och forma sedan 4 st ”knyten” och fritera dem gyllenbruna på 150 grader en och en med hjälp av stansringen stående i fritöskorgen under lätt press av hålsleven. Salta och låt rinna av på hushållspapper.

För dig som inte har en grönsakssvarv och fritös

Skala mandelpotatisarna och riv den grovt. Salta. Blanda runt i potatisen med hjälp av händerna och pressa sedan ur så mycket vätska som möjligt.
Sätt ett plättjärn på mellanvärme på spisen och olja järnet lite. Tillsätt smör och fördela ut potatisen, ta hälften av potatisen och stek i två omgångar så det blir 8st jämna och fina rårakor. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper.

Servera de små ”rårakorna” toppade med sikrom, rödlök och dillvippor.