Kroppkakan.

Kroppkakor med sichuanpeppar, spetskål, plommon och ingefära.

Varmrätt 4 personer.
Dryck: Kall mjölk.

Du behöver:

Fyllning:

250 gram champinjoner
1 st gul lök
2 msk portvin
1 msk mild matolja
Svartpeppar från kvarn
Salt

750 gram skalad mandelpotatis (ca 1 kg oskalad)
1 ägg
185 gram vetemjöl
10 gram salt

Sylt:

400 gram färska urkärnade plommon
200 gram råsocker
15 gram riven färsk ingefära
¼ dl vit soja (alternativt ljus japansk soja)

Norrmejerier smör till stekning
Rostad och mortlad sichuanpeppar till servering
200 gram spetskål
2 msk matolja

Gör så här:

Skala och finhacka den gula löken. Skölj champinjonerna och mixa dem fint i en hushållsmaskin med kniv. Stek löken och champinjonerna i matolja tills all vätska kokat ur. Salta och peppra och tillsätt portvinet. Fyllningen är klar då portvinet kokat in i champinjonerna och blivit en formbar massa.

Koka potatisen utan salt tills den är precis färdig och inte spruckit för mycket, helst inte alls. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av och torka lite. Pressa potatisen genom en potatispress. Salta och knäck i ägget. Montera ner lite mjöl i taget. Jobba inte med smeten för långe, då blir den lätt limmig.
Forma bollar om ca 70 gram. Platta ut dem i handen och fyll med ca 10 gram fyllning, nyp ihop och forma en boll igen. (Det blir ca 12-14 st kroppkakor)

Koka upp vatten i en vid kastrull, salta rejält. Lägg i 4-5 kroppkakor åt gången och låt dem koka i 4-5 min efter att de flutit upp till ytan. Lyft upp dem på ett fat med en hålslev. Låt vattnet koka upp igen innan du lägger i nya kroppkakor.
Kyl ner dem för att kunna få fin stekyta vid uppstekning.

Koka ihop plommon, råsocker, färsk ingefära och soja till en tjock sylt.

Strimla spetskålen fint.

Stek kroppkakorna gyllenbruna på medelvärme i smör och ös dem med smöret. Värm dem färdigt i ugn med det brynta smöret från pannan. Medan kroppkakorna blir varma i ugnen, stek spetskålen hårt i het panna med lite olja, så de får riktigt fin karaktär.

Servera kroppkakorna med smöret, nystekt kål, plommonsylt och sichuanpeppar.